میگرن یکی از نوعهای سردردهای شایع است که معمولاً با سردرد شدید همراه است و میتواند باعث علائم متنوعی از جمله سرگیجه نیز شود. این بیماری میتواند تاثیرات نامطلوبی بر روی کیفیت زندگی افراد بگذارد و نیازمند تشخیص و درمان مناسب است.
علائم سرگیجه میگرنی عبارتند از:
- سرگیجههای چند ثانیه تا چند ساعتی و حتی چند روزه: سرگیجههایی که ناگهان شروع میشوند و ممکن است به مدت کوتاه یا بلند باشند.
- از دست دادن تعادل: افراد میگرنی ممکن است تعادل خود را از دست دهند و دچار اختلالات حرکتی شوند.
- اختلالات شنوایی: افراد ممکن است مشکلات در شنوایی داشته باشند.
- حساسیت به حرکت و حرکت اشیای اطراف: افراد میگرنی معمولاً به حرکتها حساسیت دارند و ممکن است حتی تماشای حرکت اشیا اطراف توسط آنها ناراحتی ایجاد کند.
- تهوع و استفراغ: این علائم معمولاً با سرگیجههای میگرنی همراه هستند.
- حساسیت به نور و صدا: افراد میگرنی معمولاً حساسیت زیادی به نور و صدا دارند و ممکن است باعث تشدید علائم آنها شود.
- دیدن نقاط نورانی به هنگام پلکزدن: این علامت ممکن است در افراد میگرنی رخ دهد.
- سبکی سر و سردرد یکطرفه و ضربان: در برخی از افراد میگرنی، سرگیجه همراه با سردرد یکطرفه و حس ضربان در سر مشاهده میشود.
برای تشخیص و درمان میگرن و سرگیجههای آن، بهتر است افراد مشکلات خود را به پزشک معالج معرفی کنند. پزشک با بررسی و تشخیص دقیق، مناسبترین راهکارها و درمانها را برای بهبود علائم و کاهش تکرار سرگیجهها تعیین خواهد کرد. همچنین، از خوددرمانی و مصرف داروها بدون تجویز پزشک خودداری شود، زیرا این امر ممکن است باعث تشدید علائم و مشکلات بیشتری شود.
علل وقوع سرگیجه میگرنی
در بخشهای قبلی، با نوع میگرنی که بیشتر باعث سرگیجه میشود و روشهای درمان آن آشنا شدیم. اما علت اصلی سرگیجه میگرنی چیست؟ تاکنون با وجود تحقیقات زیادی که پزشکان انجام دادهاند، دلیل مشخص و قطعی برای علت وقوع این سرگیجه مشخص نشده است. اما برخی از محققان و پزشکان انتشار غیرطبیعی مواد شیمیایی در مغز را یکی از دلایل اصلی میگرن دهلیزی و سرگیجه افراد میگرنی میدانند. علاوه بر این، عوامل دیگری نیز ممکن است باعث ایجاد و تشدید میگرن ویستیبولار شوند که عبارتند از:
- خواب کم یا بیخوابیهای مکرر: کمبود خواب یا مشکلات مکرر در خواب میتوانند سبب سرگیجه میگرنی شوند.
- فشار خون بالا: افزایش فشار خون نیز ممکن است علت سرگیجه میگرنی باشد.
- تغییرات آبوهوایی و فشار هوا: مانند قرارگرفتن در برابر باد مستقیم پنکه و کولر، میتواند به وقوع سرگیجه میگرنی متأثر شود.
- نزدیکشدن به زمان قاعدگی در خانمها: هورمونهای زنانه در دوران قاعدگی نیز ممکن است تأثیرگذار باشند.
- خوردن مواد غذایی و نوشیدنیهای خاص: مانند شکلات، الکل، مونو سدیم گلوتامات و … میتوانند علت سرگیجه میگرنی باشند.
با این حال، با وجود علائم زیاد و تداوم بیماری، برخی افراد هنوز از وجود میگرن و سرگیجههای آن مطلع نیستند یا مشکل آنها بهدرستی تشخیص داده نشده است؛ بنابراین بهتر است قبل از هر کاری برای تشخیص آن به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید و با علم کافی به دنبال علت و درمان باشید.
یکی از بهترین روشها و ابزارهای تشخیص علت سرگیجه و میگرن، سونوگرافی داپلر است که به سونوگرافی داپلر عروق مغز و کاروتید معروف است. این نوع سونوگرافی مانند سونوگرافیهای معمولی نیست و برای سونوگرافی عروق و عصبهای مغزی کاربرد دارد. در سونوگرافی عروق مغز، امواج اولتراسونیک از طریق یک پروب کوچک که روی جمجمه قرار میگیرد، توسط دستگاه TCD به رگهای خونی مغز میرسد. امواج پس از برخورد با رگهای خونی، بر اساس سرعت و میزان جریان خون که توسط دستگاه TCD اندازهگیری میشود، به صدا و تصویر تبدیل میشود و متخصص این زمینه باتوجهبه صدا و شکل امواج بهدستآمده گرفتگی شریانهای خونی را تشخیص میدهد. این روش میتواند به شما درباره علت سرگیجه پاسخ قطعی بدهد.
درمان میگرن و سرگیجههای میگرنی با دستگاه آرتی ام اس rTMS
برای تشخیص و درمان میگرن و سرگیجههای آن، مراجعه به یک کلینیک معتبر و پزشک متخصص و باتجربه توصیه میشود. مرکز فوق تخصصی دکتر پورنامداری مجهز به دستگاههای آر تی ام اس rTMS یکی از مراکز تشخیص و درمان در تهران است که می تواند شما را یاری کند.