Pornamdari logo

تست رایگان اختلالات خواب – لینچ و همکاران (2003)

فهرست مطالب



پرسشنامه اختلالات خواب – لینچ و همکاران (2003) :  خوش‌آمدید

به منظور بررسی اختلالات خواب می توان از پرسشنامه اختلال خواب که توسط لینچ و همکاران (2003) طراحی و اعتباریابی شده است، استفاده کرد.

گاهی برای خواب راحت دارو مصرف می کنم



گاهی برای خواب راحت نوشیدنی گرم می خورم



بیش از نیم ساعت طول می کشد تا به خواب بروم



در تلاش برای به خواب رفتن افکار آشفته به سراغم می آید.



شبها خارج از بستر خود بهتر به خواب می روم



در طول خواب به طور مکرر از خواب بیدار می شوم



پس از بیدار شدن در طول شب دیر به خواب می روم



در طول روز احساس خستگی می کنم



در خواب احساس تنگی نفس می کنم



با کمترین سروصدا بیدار می شوم



در طول خواب خروپف می کنم



با پرش ناگهانی عضلانی از خواب بیدار می شوم



حدود2-3 ساعت زودتر از موعد مقرر بیدار می شوم



پس از بیدار شدن احساس ضعف خستگی می کنم



در طول روز دچار عدم تمرکز می گردم



در طول روز دچار تحریک پذیری می شوم



به هنگام بیدار شدن از خواب عصبانی می شوم



گروه تخصصی و فوق تخصصی مغز، اعصاب و روان دکتر پورنامداری

پرسشنامه اختلالات خواب – لینچ و همکاران (2003)

 







معرفی پرسشنامه استاندارد اختلالات خواب لینچ و همکاران (2003)

یکی از نیازهای اساسی انسان خواب می باشد به طوری که هر گونه اختلال در جریان آن علاوه بر ایجاد مشکلات روانی توانایی فرد را نیز کاهش می دهد. اختلال در الگوی خواب و بیداری افراد می تواند به نابسامانی در فعالیتهای اجتماعی و شغلی شود و همچنین عدم تعادل در فرایند خواب و استراحت می تواند فرد را به شدت خسته و عصبی کند، اختلالات خواب در موارد زيادي از اختلالات روانپزشكي ديده مي شوند، مثل اختلالات اضطرابي و خلقي مصرف مواد و الكل هم مي تواند با اختلال خواب همراه باشند. اختلالات طبي مثل آسم و کم کاری تیروئید، اختلال خواب هنگامي مطرح مي شود كه در عين اينكه شديد است و تنش زا، مشكلات رواني اجتماعي ايجاد کند (بابایی، 1394).

به منظور بررسی اختلالات خواب می توان از پرسشنامه اختلال خواب که توسط لینچ و همکاران (2003) طراحی و اعتباریابی شده است، استفاده کرد. این پرسشنامه در ایران توسط محمدی و همکاران (1388) برای جامعه ایرانی اعتباریابی شده است و 17 سوال دارد که اختلالات خواب را در سه قسمت مشکل در شروع خواب، در تداوم خواب و بیداری از خواب ارزیابی می‌کند. مشکل در شروع خواب با سوال های 1 تا 5، مشکل در تداوم خواب با سوال های 6 تا 12 و مشکل بیداری از خواب با سوال های 13 تا 17 ارزیابی می شود. سوالات این پرسشنامه با دو گزینه بله و خیر نمره گزاری می‌شود. حداقل نمرات برای هر قسمت صفر و حداکثر نمرات برای قسمت اول و سوم 10 که نمره بالای 5 نشانه اختلال در شروع و بیداری از خواب و برای قسمت دوم 14 بوده است که نمره بالای 7 نشانه اختلال در قسمت تداوم خواب است.

روایی و پایایی

روایی محتوایی این پرسشنامه به روش Waltz و Boussel در پژوهش لینچ و همکاران قابل قبول و برابر با 35% می‌باشد. در ایران و در پژوهش بابایی (1394) برای بدست آوردن روایی پرسشنامه از نظرات استاد راهنما و چندین تن از دیگر اساتید و متخصصین و کارشناسان استفاده شده است و از آنها در مورد مربوط بودن سؤالات ، واضح بودن و قابل فهم بودن سؤالات و اینکه آیا این سؤالات برای پرسش‌های تحقیقاتی مناسب است و آنها را مورد سنجش قرار می دهد، نظر خواهی شد و اصطلاحات مورد نظر در پرسشنامه اعمال گردید . پایایی بازآزمایی این پرسشنامه در پژوهش لینچ و همکاران (2003) برابر با r=.86 بود. در مطالعه بابایی (1394) پایایی پرسشنامه از طریق روش بازآزمایی r=.89 به دست آمد

تعاریف عملیاتی

اختلالات خواب: منظور از مشکلات خواب نمره ای است که افراد از پرسشنامه اختلالات خواب لینچ و همکاران (2003) کسب می کنند.

منابع

بابایی، الهام (1394)، بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای تحمل پریشانی هیجانی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک روی افسردگی و مشکلات خواب زنان مبتلا به کم کاری تیروئید مراجعه کننده به پلی کلینیک خاتم النبیا شهر یزد، پایان نامه کارشناسی ارشد رواشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد.

منابع:

Lynch, T. R., Morse, J. Q., Mendelson, T., & Robins, C. J. (2003). Dialectical behavior therapy for depressed older adults: A randomized pilot study. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 11(1), 33-45.

 

 

دکتر مهدی پورنامداری
دکتر مهدی پورنامداری

دکتر مهدی پورنامداری، دانش آموخته رشته روانپزشکی (اعصاب و روان) از دانشگاه علوم پزشکی ایران و همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق و MBA می باشد. همچنین ایشان دارای مدرک A منابع انسانی از دانشکده ادینبورگ دانشگاه Heriot-Watt و اصول و فنون مذاکره چند جانبه بین المللی تبلیغات میباشد.
ایشان سابقه عضویت در هیئت مدیره انجمن روانپزشکان ایران، مدیر مسئول فصلنامه اکسیر سلامت، مدرس دانشگاه رییس کمیته علمی صنف درمانگران استان تهران، و همچنین تدوین کننده پروتکل درمان اعتیاد از طرف سازمان ملل برای سازمان زندانها و مدیر توسعه کسب و کار، محصول و بازاریابی شرکتهای بین المللی و داخلی بوده اند.
همچنین در این زمینه های اجتماعی فعالیت میکنند: موسس جمعیت حامیان زمین، پویش سیمرغ، انجمن دادشهر، کانون مهستان و مشاور خیریه رئیس سازمان نظام پزشکی

Call Now Button